top of page

Despre mine

Numele meu este Ilona Păcurari.

Sunt licențiată în psihologie și specializată în dezechilibre alimentare, cu accent pe mâncatul compulsiv și mâncatul pe fond de stres

  • Facebook
  • Instagram
IMG_9388-01_edited_edited.jpg

Nu este niciodată prea târziu pentru a avea o relație bună

cu tine și cu farfuria ta !

2.webp

Am convingerea că dacă îți înțelegi mintea și corpul, cele două te vor susține spre echilibrul de care ai nevoie și spre atingerea obiectivelor pe care le ai pe plan personal sau profesional.

Dacă nu îți înțelegi mintea și corpul vei trăi pe pilot automat și vei crede că stările tale de rău fizic sau psihic sunt rezultat al faptului că nu ai noroc, „că așa ești tu și n-ai ce face” sau că soarta nu ține cu tine. Dar asta e o păcăleală a minții. AI CE FACE! 

Poți face pași către a fi BINE! Și pas cu pas,

drumul către obiectivele tale se va așeza în fața ta din ce în ce mai clar. Pentru că drumul se așterne sub pașii celui care decide să călătorească.

Tu ești pregătit/ă să călătorești spre obiectivele tale?

Abordez omul și nutriția
integrativ

Metoda mea
IMG_6218_edited.jpg

În practica mea iau în considerare și celelalte aspecte ale vieții, nu doar  alimentele. De exemplu, cele legate de emoții, de gânduri, de relația cu propriul corp, de practicile de relaxare și lista continuă. Abordarea este una personalizată. Țin cont de nevoile specifice ale fiecărui om și de stilul său de viață.

Hrana pe care o luăm din farfurie, precum și celelalte capitole ale vieții noastre (serviciul, familia, obiceiurile din timpul liber,, șamd) ne iau sau ne dau energie.

Îți amintești că, atunci când erai mic/ă, puteai să stai toată ziua la joacă fără să îți fie foame?

De ce?  

Pentru că jocul, prietenii, bucuria parcă te hrăneau... îți dădeau multă energie, nu-i așa?

Pe de altă parte, supărările, îngrijorările, stresul, obiceiurile care nu sunt de ajutor au efectul opus., iau din energie,. Acest lucru se va reflecta în cum și ce mănânci, în cum te simți și în ce relație ai cu tine și cu al tău corp.

Împletesc
psihologia cu alimentația 

​​Multe concepte de bază din psihologie,  pot oferi o cu totul altă viziune asupra alegerilor alimentare și motivelor din spatele acestora, aducând în același timp și răspunsul la întrebarea:

"Cum și ce am putea face diferit?"

În contextul complex în care trăim astăzi, nu mai este suficient să ne ocupăm doar de mâncare. Pentru rezultate reale, care să se mențină pe termen lung, trebuie despachetat și modul în care funcționează mintea noastră, dar și ce își dorește inima. Modul în care ne raportăm la propriul corp, cât de mult îi ascultăm și înțelegem semnalele este de asemenea influențat de gândurile și emoțiile noastre., 

Consider că fundația pentru orice vrem să obținem în viață începe de la o minte sănătoasă și de la un corp sănătos.

Dacă nu te simți bine fizic, dacă nu ai energie, dacă gândurile negative îți inundă mintea, dacă ale tale convingeri te țin pe loc, cum poți avea succes pe celelalte planuri ale vieții?

 

Cum o sa ai energie să urci pe „Everest" dacă nu ai energie să te ridici din pat dimineața?

Cum o să poți să oferi iubire celor dragi, dacă tu nu ai iubire și grijă pentru tine?

Grapefruit

Aduc în practica mea, atunci când este necesar, principii care aparțin metodologiei Intuitive Eating.

IMG_9410-01.jpeg

De ce am ales metodologia Intuitive Eating?

Pentru că atunci când vrei să faci schimbări de durată în alimentația ta, nu este suficient doar să ai voință și să spui  “De maine voi manca echilibrat”. Este foarte probabil să nu îți iasă fără să ai un plan concret.

Este nevoie de un cadru de lucru, care să te ducă către atingerea obiectivelor. De o strategie, de instrumente concrete bazate pe știință și practică. Iar pentru mine Intuitive Eating reprezintă exact acest lucru. Nu vorbim de o dietă și nici de ceva ce trebuie privit cu strictețe, ci o metodologie folosită în lucrul cu dezechilibrele alimentare, una care are în spate peste 25 de ani de practică și peste 200 de studii științifice..

Numele, "Mâncatul intuitiv",  poate fi înșelător pentru cineva care nu este familiarizat cu această metodologie. Nu este vorba nici pe departe de a "mânca așa cum îți vine, fără reguli și fără o direcție clară în minte".

Un mit des întâlnit este cel potrivit căruia dacă îți propui pur și simplu să mănânci așa cum simți, o să și reușești să mănânci sănătos. Adevărul este că, în realitate, oamenii care se confruntă cu dezechilibre alimentare ani la rând, poate toată viața, nu au cum să simtă deodată ceea ce au nevoie să mănânce. Ei trebuie să învețe ce înseamnă să își asculte corpul și cum pot să îi înțeleagă semnalele, să își observe gândurile, să îți conștientizeze și gestioneze emoțiile și multe altele. Pentru că după ani de dificultăți în alimentație este foarte posibil să ți se pară intuitiv să mănânci fix ce nu ar avea real nevoie corpul tău. Asta pentru că intuiția este ca o busolă care "se poate strica" la un moment dat și poate necesita învățarea modului de a o repara / de a o pune din nou în funcțiune.

Am fost supervizată de către Evelyn Tribole, fondatoarea conceptului -Intuitive eating (IE)- și co-autoarea cărților IE cu renume internațional.  Pentru a învăța, am mers direct la sursă, ca să pot oferi la rândul meu, celor cu care lucrez, suportul informat și profesionist de care au nevoie.

Intuitive eating este o abordare construită pe stiință și pe o experiență de zeci de ani în cabinet. Are peste 25 de ani de practică și peste 200 de studii științifice în spate, care să îi confirme valoarea. Numărul studiilor crește an de an pentru că s-a observat eficacitatea metodei pe multiple planuri, de la boli de nutriție, anorexie, bulimie, mâncat compulsiv sau emoțional, la învățarea conectării cu propriul corp.

Metodologia Intuitive Eating are 10 principii, cuprinde tehnici, metode specifice și exerciții concrete, care să te ducă la rezultatul dorit: să reușești să deții controlul în preajma mâncării, să mănânci fără să simți emoții puternice cum ar fi vinovăție sau rușine, să înțelegi nevoile propriului corp, iar mâncarea să îți aducă bucurie.

Este important de menționat că principiile Intuitive Eating nu sunt și nut rebuie abordate ca o nouă dietă. Ele sunt un cadru de lucru flexibil care se adaptează fiecărui om în parte.

Studiile mele

Studiile mele

Sunt Psiholog, iar specializarea mea este mâncatul pe fond de stres și mâncatul compulsiv, însă pasiunea pentru domeniu și ceea ce fac nu se limitează doar la acest aspect. Sunt interesată de prevenția și problematica tulburărilor de alimentație precum bulimia sau tulburarea de alimentație compulsivă (binge eating),.

Iată numai câteva dintre studiile mele:

Book on Table

Licență în Psihologie

Facultatea de Psihologie

Book on Table

Consilier certificat în metodologia Intuitive Eating

 Certified Intuitive Eating Counselor

Book on Table

Studii universitare de Masterat 

Psihoterapie Cognitiv Comportamentală  (CBT)

Book on Table

The Institute for Integrative Nutrition New York

Școală de nutriție acreditată de „The New York State Department of Education”

Book on Table

Psiholog cu drept de liberă practică - în specialitatea  Psihologie clinică (Atestat eliberat de Colegiul Psihologilor din România )

Book on Table

Tehnician Nutriționist

 Certificare obținută în România

Book on Table

Cursuri de nutriție

urmate în Marea Britanie (certificat de Association for Nutrition UK) și Canada

Fruits and Vegetables

Ce obții lucrând cu mine?

  • redobândești controlul asupra felului în care mănânci.

  • ieși din cercul vicios al mâncatului compulsiv.

  • te simți puternic/ă și cu adevărat fericit/ă atât la masă cât și în viața ta profesională și personală, pentru că felul în care te simți se răsfrânge asupra tuturor ariilor vieții tale.

  • înveți să te cunoști și îți descoperi resursele.

  • înțelegi ce stă la baza mâncatului în exces, pentru că nu poți schimba ceea ce nu cunoști.

  • înțelegi cum poți gestiona stresul și cum să nu mai mănânci ca răspuns la el.

  • pui în practică tehnici concrete care să favorizeze schimbările dorite.

  • acționezi, faci schimbări pozitive în viața ta, aplicând strategiile potrivite, pentru că, fără acțiune nu există progres.

bottom of page